Правильно харчуйтеся і будьте здорові!
опубліковано 16 жовтня 2024 року о 08:34

16 жовтня відмічається Всесвітній день здорового харчування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80 % захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини. Кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу. Характер харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань, особливо так званих “хвороб цивілізації”: серцево-судинних, онкологічних, діабету, ожиріння, остеопорозу, карієсу.

Здорове харчування - це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

Рекомендації щодо здорового харчування . 

  • Не пропускати основні прийоми їжі

Важливо рівномірно розподіляти кількість спожитого протягом дня та не заміняти сніданок, обід та вечерю невеликими перекусами. Ваша тарілка має мати достатньо білків, жирів , вуглеводів та клітковини у вигляді овочів, та зелені і тоді ви відчуватимете довготривалу ситість. Тому якщо помічаєте за собою тягу до солодкого та частих перекусів серед дня, переконайтеся, що споживаєте достатньо їжі на основних прийомах. Якщо ви ведете активний спосіб життя і відчуваєте потребу в перекусах – вони можуть поповнювати запас енергії протягом дня, але не бути основним її джерелом.

  • Споживайте адекватну кількість калорій з їжею для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.

Щодня людина, залежно від її віку, фізичної активності та впливу деяких інших факторів, потребує певної кількості калорій за рахунок уживання корисних харчових продуктів, які одночасно з енергією постачають важливі речовини — білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, біофлавоноїди, пробіотики.

  • Щодня включати в меню велику кількість фруктів і овочів.

Лікарі радять вживати принаймні 5 видів фруктів та овочів на день. Фрукти краще вживати в першій половині дня, а на вечерю варто обирати термічно оброблені овочі – варені, тушені або запечені.

  • Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.

Користь від споживання натуральних рослинних та білкових продуктів доведено багаторічними дослідженнями із залученням мільйонів людей у різних країнах на всіх континентах. Вона полягає у зменшенні ризику захворіти, покращенні якості та збільшенні тривалості життя, коли ми обираємо здорове харчування.

  • Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру.

Основним джерелом солі, цукру та жиру, зокрема трансжирних кислот, є харчові продукти, що пройшли технологічну обробку. Додавання перерахованих інгредієнтів значно посилює смакові властивості їжі. Водночас, тривале споживання солодкої, солоної та жирної їжі істотно збільшує ризик небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку.

  • Намагайтеся уникати або звести до мінімуму вживання «пустих калорій».

Це солодощі,снеки, фастфуд, соуси та газовані напої.Такі продукти не приносять користі, але значно підвищують загальну калорійність страв. « Порожні» калорії можуть забезпечити негайну енергію, але вони не допоможуть зміцнити м,язи , не забезпечать організм вітамінами чи мінералами, не залишать після себе відчуття ситості. Краще уникати таких продуктів і заміняти їх більш корисними, які окрім калорій та цукру містять і поживні речовини.

  • Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.

Регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, запобігає появі зайвої ваги і пов’язаних із нею небезпечних для здоров’я станів — високого артеріального тиску, атеросклерозу та підвищенню рівня цукру у крові.

  • Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання.

Достатнє уживання рідини є однією з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Вода, кава та чай мають бути основним джерелом рідини. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я.


  • Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування

Харчова безпека — це питання спільної відповідальності, де зменшення ризику отруєнь та кишкових інфекцій залежить також від споживача. Правила харчової безпеки включають всі етапи поводження з їжею до її споживання.

  • Ретельно просмажуйте або відварюйте м'ясо, птицю, морепродукти та яйця.
  • Дотримуйтесь чистоти при приготуванні їжі та безпечності під час зберігання.
  • Не лишайте приготовану їжу при кімнатній температурі довше 2 годин
  • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі – перекладайте їх з морозильної камери до холодильника.
  • Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня

Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності є найкращим варіантом дозвілля.


Лікар з гігієни харчування Південного відділення

ВСП «Криворізький районний відділ

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина Поросла


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux